Selkeä suunta,
konkretiaa ja kasvua

Arvoloikka® – Strategia

Strategia ilman bullshit bingoa

Maailma ei ole koskaan muuttunut näin paljon, näin lyhyessä ajassa. Arjen pyörittäminen vie kaistaa, ja yrittäjän on vaikeaa hahmottaa, mihin mahdollisuuksiin pitää tarttua ja mitkä toimet ovat häiriötekijöitä. Tarvitaan selkeä etenemissuunta, joka ohjaa kohti kasvua. 

Strategian päivittäminen kuulostaa hyvältä, mutta useimmiten se on työläs projekti, jonka hyödyt ovat kyseenalaiset – dokumentti, jota seurataan vähemmän aikaa, kuin sen tekemiseen on mennyt. Strategia tuntuu liian irralliselta, liian byrokraattiselta, liian akateemiselta. 

Mutta strategia voi olla PK-yritysystävällinen. Se voi olla aidosti toimintaa ohjaava instrumentti, joka on konkreettinen eikä pelkkää bullshit bingoa. 

Strategian pitää auttaa arjessa

Yrittäjänä ylimääräiseen ei ole aikaa. Strategiatyöstä on monenlaisia kokemuksia, valitettavan usein ne eivät ole kauhean hyviä. Runkona käytetään perinteisiä strategiamalleja, jotka eivät sovellu PK-yrityksen arkeen.

Millainen on hyvä strategia?

Hyvä strategia on aikaan sidottu (1,5–3 vuotta).
Hyvä strategia ohjaa kaikkea tekemistä.
Hyvä strategia on ymmärrettävä.
Hyvä strategia on arvokas myös työntekijöille. 
Hyvä strategia lunastaa yrityksen potentiaalin. 
Hyvä strategia on ohjekirja kasvuun.
Ennen kaikkea, hyvä strategia toteutetaan.

Strategian laatimistyöstä pitää karsia kaikki ylimääräinen ja keskittyä vain asioihin, jotka vievät yritystä eteenpäin. Näin säästetään aikaa ja rahaa, mutta ennen kaikkea silloin saadaan strategia, joka palvelee ja on käytössä. 

Hyvä strategiaprosessi on kuin navigaattori: ensin pitää selvittää missä ollaan nyt; seuraavaksi päätetään minne ollaan menossa ja sitten tarjotaan ohjeet miten päästään perille. 

1. Missä ollaan nyt

Ensin aloitetaan, miten ollaan tässä ja nyt. Mikä on yrityksen tämän hetken tilanne. Miten ollaan tähän pisteeseen tultu. Minkälainen oli vanha strategia? Mitä tavoitteita saatiin toteuttettua? Missä epäonnistuttiin ja mitä opittiin? Mitä markkinassa on tapahtunut, niin kilpailijoissa kuin asiakkaissa? 

Nopea tilannekuva ja eteenpäin kohti tärkeintä, eli tulevaisuutta. 

2. Minne ollaan menossa

Koko strategian pointti on päättää toivottu tulevaisuus. Omistajastrategiaa huomioiden luodaan yhteinen visio tulevaisuudesta. Tärkeimmät ovat kuitenkin tavoitteet: mitä halutaan saavuttaa strategiakaudella. Tavoitteet luodaan muodossa: liiketoimintamittari, aikajakso ja miksi tavoite on tärkeä. Näin luodaan tavoitteet, jotka aidosti ohjaavat kasvua.

Strategia muuttaa merkittävästi muotoaan, jos se on puettu ymmärrettäviin, mitattaviin tavoitteisiin: joka ikinen työntekijä ymmärtää, mitä kohti mennään ja jokainen näkee, miten edetään. Muutoksen tavoittelusta tulee näkyvää, jolloin sen tavoittaminen on paljon todennäköisempää.

3. Miten päästään perille

Strategy is about making choices; it’s about deliberately choosing to be different. 

Michael Porter, strategiaguru.

Koko strategiatyön ytimessä ovat asiakkaat: ketkä ovat meidän asiakkaat, mitä arvoa tuotamme heille, mikä on meidän positio, ja miten erotumme muista. Jos nämä eivät ole kunnossa, on mahdotonta saada muut onnistumaan. Asiakashankinta rakennetaan positioinnin ja siitä johdetun tarinan ympärille.

Toinen merkittävä elementti on strategiset kehityshankkeet: 2–3 hanketta, jotka kehittävät yritystä ja edistävät tavoitteita. PK-yrityksellä harvoin on resursseja viedä eteenpäin lukuisia kehitysprojektia – yksi suuri syy epäonnistumisiin on juuri liian laaja lista.  

Strategian toteutuskelpoisuus varmistetaan määrittämällä jokaiselle hankkeelle vastuuhenkilö, aikataulu ja resurssit (raha, aika, henkilöstö, alihankinta). Hankkeiden ja koko strategian toteuttamiselle päätetään myös seurantamalli. 

Et ole yksi ja ainoa

Yrittäjänä ja pienyrityksen johtajana olen luonut ja toteuttanut lukuisia strategioita. Vuosien varrella olen kokeillut eri malleja kuten Scaling Up, 3HAG, Balanced Scorecard (BSC), Objectives & Key Results (OKR) ja luonnollisesti kaikki klassikomallit. Jokaisessa on omat hyvät puolensa, mutta ne eivät yksinkertaisesti tahdo toimia PK-yritykselle. Valtavasti työtä on mennyt hukkaan, kun toteutus ja seuranta ovat olleet liian työläitä. Henkilökunta on harvoin tajunnut, mistä on kyse ja lokeroinut strategiapäivät johdon virkistysretkeksi. 

Tajusin, että asiakkaiden täytyy olla strategian ytimessä, sillä ilman heitä leikki loppuu lyhyeen. Tarvitsin selkeän ja toteutuskelpoisen strategian, jonka luominen on suoraviivaista, lopputulos on aidosti käytössä ja koko yrityksen väki ymmärtää, mistä on kyse ja mikä on heidän roolinsa.

Strategia rakentuu 3 askeleen avulla

Onnistunut strategian luonti vaatii selkeän prosessin, vetäjän ja sitoutuneen tiimin. Fasilitoin, kyselen, sparraan, haastan, dokumentoin ja vedän yhteen. Tämä ei ole mikään ikuisuus projekti vaan 10–12 viikon täsmätyö, jonka koko vetovastuu on ammatilaisella. Sinun ei tarvitse stressailla ja käyttää aikaa

1. Alkutilanne

Missä olemme nyt?

🔍 Nykyiset strategia- ja asiakashankintadokumentit – mitä niihin on kirjattu, mitä tavoiteltiin, mitä toteutui, mitä opittiin?
🔍 Liiketoiminta ja asiakkaat – asiakkaat, markkina muutokset, kilpailijat, tuotteet, tiimi.
🔍 Kilpailuetu ja arvon tuotanto – vahvuuksista uutta potentiaalia.
🔍 Kasvun esteet – mistä on kyse: prosessit, priorisointi, resurssirajoitteet ym.
🔍 Tuloksena lähtötilanteen yhteenveto

2. Strategia-workshopit

Minne olemme menossa?
Workshopeissa työskentelemme johdon, hallituksen ja/tai avainhenkilöiden kanssa. 

💡 Workshop 1: Visio ja tavoitteet  – mitä halutaan saavuttaa ja miten onnistuminen seurataan?
💡 Workshop 2: Asiakkaat, arvo ja kilpailuetu – kenelle tarjoamme, miksi he valitsevat juuri meidät?
💡 Workshop 3: Kasvuhankkeet– miten hyödynnetään arvo ja kilpailuetu, jotta päästään tavoitteisiin?

Workshopit kestävät 2–4 tuntia ja ideaalitilanteessa ovat 2 viikon välein.

3. Strategia- ja toimenpidesuunnitelma

Miten pääsemme perille?
Workshopin pohjalta luodaan kirjallinen strategian ja selkeän toimeenpanosuunnitelman:

🚀 Kirjallinen strategia ja tiivistelmä – päätökset yhdessä kansissa.
🚀 Erottuva positio ja tukevat arvolupaukset – 3–5 arvolupausta, mikä erottaa kilpailijasta ja kertovat asiakkaalle tuotetusta arvosta.
🚀 Yritystarina – tarinan avulla lisätään kasvua ja sitä hyödynnetään asiakashankinnassa. (Tämä sivu on esimerkki tarinasta).
🚀 Kasvuhankkeet – 2–3 kasvuhankkeen kuvaus, aikataulut, budjetti, resurssit, vastuuhenkilöt ja mittarit.
🚀 Toteutus ja seurantamalli – saat toimintamallin, miten strategiaa kannattaa toteuttaa, miten etenemistä seurataan ja miten siitä viestiä organisaatiolle.

Tämä strategia ei jää verkkolevyn vangiksi.  Saat käytännönläheisen, arjessa toimivan strategian, joka tarjoaa selkeän suunnan, ohjaa tekemistä ja varmistaa, että resurssit käytetään fiksusti tavoitteiden toteuttamiseksi.

Minkä kokoinen investointi tarvitaan?

Strategian päivittäminen on merkittävä panostus, jonka avulla varmistat suunnan ja vauhditat kasvua. Prosessi hoidetaan alusta loppuun saakka avaimet käteen periaatteella, eli riittää, että toimitat etukäteismateriaalit, osallistut workshoppeihin, ja kommentoit tuotoksia iteraatiovaiheessa. Minä hoidan loput.

Arvoloikka® – Strategia investointikustannus on 11 950 € + alv.

Kustannus sisältää seuraavat yhteistyöhetket:

  • Lähtötieto- ja aikataulutuspalaveri (2 h)

  • Workshopit (3 x 4 h)

  • Palautekierros (2 h)

  • Valmiin strategian ja seurantamallin läpikäynti (2 h)

Näiden lisäksi kaikki valmistelutyöt, dokumentoinnit ja kirjallinen konsulttityö.

Huom! Hinta ei sisällä matkakustannuksia. Mahdolliset matkakulut veloitetaan toteutuneen mukaisesti.

Kun strategia on kunnossa, koko johtaminen helpottuu:

  • Selkeä suunta ja päätöksenteko: Tiedät, mitkä projektit ja asiakkaat palvelevat tavoitteita. Turhat häiriötekijät karsiutuvat pois.

  • Kasvun mahdollistaminen: Konkreettiset mittarit ja fokusoitu toimenpidesuunnitelma tukevat kasvutavoitteita.

  • Motivoitunut tiimi: Kun kaikilla on sama kuva yrityksen suunnasta, sisäinen viestintä selkeytyy ja työntekijät näkevät työnsä merkityksen.

  • Mielenrauha yrittäjille: “Teemme oikeita asioita oikeaan aikaan.” Strategia ei ole vain paperi, vaan se ohjaa jokapäiväistä toimintaa.

  • Asiakashankinta helpottuu: Positiointi, arvolupaukset ja myyntitarina tuovat uskollisia asiakkaita ja kestävää kannattavuutta.

Haluatko selkeän suunnan ja kestävää kasvua?

Parempi huominen alkaa tänään

Ensimmäisessä tapaamisessa keskustelemme tilanteesta, tavoitteista ja toivotusta tulevaisuudesta. Saat konkreettisia ajatuksia ja neuvoja ilman sitoutumista. Otan asiakkaiksi vain yrityksiä, jotka sitoutuvat prosessiin ja joita todella voin auttaa.

Jos lykkäät päätöstä:

  • Tavoitteiden saavuttaminen on vaikeampaa –  strategia ei tarjoa suuntaa eikä konkreettisia keinoja.

  • Kuljet tulipalosta toiseen – johto ja tiimi eivät kulje samaan suuntaan, mikä vie turhaan aikaa ja rahaa.

  • Jumiudut vanhaan – kilpailu kiristyy ja samalla kasvumahdollisuudet valuvat ohi.

  • Päätöksenteko vie voimia – iso kuva ei ole selvillä, joten päätökset joko pitkitetään tai tehdään mutulla. Molemmat kuluttavat pitkässä juoksussa.

Varaa keskustelu ja selvitetään, miten päivitämme strategiasi palvelemaan juuri sinun yrityksesi kasvua – konkreettisesti ja käytännönläheisesti.

Kokemuksia ja kommentteja

“Kaitsun kanssa on helppoa ja antoisaa työskennellä. Hän ymmärtää syvällisesti liiketoimintaa ja miten palvelua kannattaa kehittää.

Pidän Kaitsun coachaavasta “jalat maassa” -tyylistä, mikä keskittyy olennaiseen: asiakkaan on koettava arvoa, jotta hän on valmis maksamaan palvelusta.”

Antti Harjuoja, toimitusjohtaja, Nextmile Oy

“Yhteistyö Kaitsun kanssa on helppoa ja aina tavoitehakuista. Vuorovaikutuksessa hän on läsnä ja haluaa ymmärtää asiakkaan tarpeet ja toimintaympäristön, mikä auttaa häntä kaivamaan esiin oikean sävyisen punaisen langan haasteiden vyyhdistä.

Hän tuo esille oivaltavia näkökulmia ammentaen laajasta kokemuksestaan ja monipuolisesta osaamisestaan. Kun suunta on selvä, Kaitsu vie plänin loppuun asti – ilman turhia mutkia.”

Hannu Sarja, CEO, Wideflow Oy

“Kaitsun kanssa yhteistyö sujuu aina jouhevasti. Hän saapuu paikalle hyvällä energialla ja on viimeisen päälle valmistautunut – kuin ammattilainen.

Roope Rämänen, hallituksen puheenjohtaja, Humm Group Oy